Американските войски, включително военнослужещите от силите на НАТО, се изтеглиха днес

...
Американските войски, включително военнослужещите от силите на НАТО, се изтеглиха днес
Коментари Харесай

Всички американски военни напуснаха базата Багра в Афганистан |

Американските войски, включително военнослужещите от силите на НАТО, се изтеглиха през днешния ден от главната си база в Афганистан, съобщи Ройтерс. 

Това се случва според съглашение с талибаните, подписано още при ръководството на президента Доналд Тръмп. В подмяна на изтеглянето на американските войски, талибаните поеха ангажимент да предотвратяват всевъзможни интернационалните терористични дейности от афганистанска територия, а също по този начин да стартират договаряния с афганистанските управляващи.

Оттеглянето символизира завършек на военната интервенция на Съединени американски щати в страната. 

Военновъздушната база " Баграм " се намира на 60 км северно от столицата Кабул и беше център на американските военни интервенции през последните близо две десетилетия. От нея войските на Съединени американски щати координираха въздушните си бойни дейности и логистика.

Утре на специфична гала базата ще бъде публично предадена на афганистанското държавно управление.

Въпреки това командващият силите на Съединени американски щати и НАТО в Афганистан военачалник Остин Милър " резервира целия си боен потенциал и всички пълномощия да пази силите ", ситуирани в афганистанската столица Кабул.

Източници на Ройтерс настояват, че по-голяма част от американските военни ще се изтеглят до 4 юли, а останалите ще продължат да охраняват посолството.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР